Otevírací doba:
Pondělí - Pátek8:00 - 17:00
Sobota - Neděle8:00 - 14:00

Bylinky na záhon i na talíř

8. 3. 2018
Bylinky na záhon i na talíř

Mít v zásobě stále pár léčivých bylinek nebo kořenin se vždycky vyplatí, obzvláště ale teď, na konci zimy, kdy se potýkáme s nedostatkem slunce a vitamínů či únavou a nenáladou. Energii je přitom možné načerpat nejen ze vzrostlých rostlin, ale i z čerstvě narašených klíčků nebo mladých klíčních rostlin.


Nejlepší je vypěstovat si vlastní bylin­ky rovnou ze semen. Pod­mínkou jsou ovšem co nejkvalitnější se­mena, pro případné nakličování nejlépe v bio kvalitě. Pro předpěstování budoucí sadby se nejčastěji používají rašelinové květináčky, z kterých nemusíte rostliny při přesazo­vání vyjmout. Použít můžete ale i jiné ná­doby. Na dno nasypte hrubější drenáž a na ni pak propustnou půdu. Nejvhodnější je jemný substrát určený přímo pro výsevy, který si můžete připravit tak, že smíchá­te zeminu s rašelinou a pískem a přidáte menší množství perlitu.

Z oblíbených a méně náročných druhů můžete vysévat třeba pažitku, bazalku, petrželku, dobromysl, majoránku, šalvěj, mátu, tymián, saturejku a další.

Většina druhů se vysévá řídce, protože příliš hus­tý výsev brání vývoji silných rostlin.  Substrát nesmí vyschnout, proto semena mlžte jednou až dvakrát denně. Jakmile rostlinám vy­ rostou kořeny, je možné je zalévat shora, vzrostlé jedince i do misky. Délka klíčení se u jednotlivých druhů liší, obvykle ale trvá 1–2 týdny. I ta nejkvalitnější semena však nevyklí­ čí, pokud jim neposkytnete vhodné pro­středí, tj. přiměřenou teplotu a vlhkost vzduchu a půdy. Oseté nádoby proto umístěte do mírně vytápěné místnosti na světlé místo s vyšší vzdušnou vlhkostí, např. na parapet okna, nebo využijte pro­ dávané vytápěné sadbovače či průhled­né plastové boxy s vlastním osvětlením. 


Nechcete-li čekat, než bylinky vyrostou, nebo nemáte-li prostor pro jejich pěstování, začněte je sklízet už jako klíčky nebo klíční rostliny. Konzumují se přímo, ochucují se jimi různé saláty, smoothie a zeleninové přílohy a hodí se i k přípravě exotických jídel, např. vietnamské polévky Pho. Semena s klíčky představují neuvěřitelnou zásobárnu vitamínů a minerálů, jejichž obsah se podle druhu samozřejmě liší. Jedná se ale hlavně o vitamín C, vitamíny skupiny B a z prvků vápník, hořčík, železo a fosfor.